nedjelja, 27. travnja 2014.

BORBA SA SUSTAVOM vol. 7

Nema nikakvih sankcija za nevakciniranu populaciju u zemljama EU
 
Zdravstvene službe zemalja članica EU - Švedske, Njemačke, Austrije, Finske i Španjolske demantiraju informacije bugarskog Ministarstva za zdravstvo, u kojima se kaže da u zemljama članicama EU, u kojima se vakcine preporučuju, vlasti koriste druge mehanizme za postizanje visokog stupnja imunizacije. Prema podacima MZ ovi mehanizmi onemogućavaju upis u državne škole, visoke cijene zdravstvenog osiguranja za nevakcinirane i sl.

Nema nikakvih sankcija za ljude koji odbiju vakcinaciju u zemljama članicama EU gdje se vakcinacija preporučuje. Ovo je postalo jasno poslije zahtjeva koje je BGHES uputio do zdravstvenih vlasti u zemljama članicama EU.

Povod za zahtjev bila je informacija koju je izreklo MZ Bugarske da u ''Njemačkoj, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Danskoj, Irskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Portugalu, Austriji, Finskoj, Švedskoj, Francuskoj, Norveškoj, Cipru vakcinacija nije obavezna i prema podatcima ministarstva, u ovim državama vlasti imaju uvedene druge mehanizme za postizanje visokog stupnja imunizacije i zaštite građana od zaraznih bolesti, različit od obavezne vakcinacije'', kaže se u izvještaju, poslanom iz MZ sukladno zakonu o dostupnosti informacija.

U suštini jedinstveni mehanizmi koje zdravstvene vlasti u zemljama EU upotrebljavaju su usmeno i pismeno informiranje prednosti i štetnosti takve medicinske intervencije. Obraća se pažnja i na sporedne efekte koji se mogu dogoditi nakon uzimanja vakcina, dok se u Bugarskoj na neželjene efekte ne obraća velika pažnja (slično kao u Hrvatskoj). Većina pedijatara samo savjetuje da se ne kupa dijete poslije vakcinacije i ako se slučajno povisi temperatura da se da sredstvo za spuštanje iste. 

Savezno ministarstvo zdravstva Njemačke, izjavilo je da u Njemačkoj NEMA NIKAKVIH SANKCIJA protiv nevakciniranih osoba. 

Agencija za javno zdravlje u Švedskoj, izjavila je da u Švedskoj nema nikakvih sankcija za roditelje i djecu koji su odbili vakcinaciju. Inače, Švedska ima dugu kulturu autonomnih odluka kada je u pitanju integritet svake osobe, koja je u ovom slučaju na roditeljima djece.

Federalna služba Švicarske izjavljuje da nitko ne može biti vakciniran protiv svoje volje. To znači da nitko ne može biti doveden pod prisilom na vakciniranje. Svaki građanin odlučuje sam da li će se vakcinirati ili ne.

U Španjolskoj zdravstvene službe daju informacije da nitko ne nameće nikakve sankcije, bilo plaćanjem veće cijene za zdravstveno osiguranje ili ne izdavanjem dozvole djeci, koja nisu vakcinirana, da idu u školu. 

Austrija ne pretpostavlja obaveznu vakcinaciju. Vakcine se primaju samo uz suglasnost osobe.

Finsko MZ reklo je da je sudjelovanje u kolektivnoj vakcinaciji dobrovoljan čin. Izuzetne situacije u koja je vakcinacija obavezna jesu vojna služba i epidemija. Nema kazne ni diskriminacije ako neko se odluči ne vakcinirati.

U vezi sa obaveznom vakcinacijom u našoj zemlji, Hrvatska je potpisnik (baš kao i Bugarska)  Konvencije ljudskih prava i biomedicine. U glavi 2, član 5 Konvencije zapisano je:

''Svaka intervencija povezana sa zdravljem, vrši se samo uz slobodno i svjesno izraženu suglasnost dotične osobe. Osoba mora unaprijed dobiti sve potrebne informacije o cijeloj prirodi intervencije, kao i o posljedicama i rizicima koji proizlaze iz nje. Osoba u bilo kojem trenutku može povući suglasnost''

 

Nema komentara:

Objavi komentar