petak, 18. travnja 2014.

BORBA SA SUSTAVOM vol. 6


Ministarstvo zdravlja ODBILO je uvrstiti prijedlog (roditelja okupljenih u Udruzi za prava pacijenata) izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, što znači da će Nacrt prijedloga novog Zakona biti upućen na očitovanje saborskim odborima bez tog prijedloga da se u Zakon unesu odredbe prema kojima je cijepljenje u Hrvatskoj NEOBAVEZNO (PREPORUČENO).

Dakle, u Izvješću o provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koja je trajala od 14. veljače do 3. ožujka 2014. godine, a u okviru koje su svoj prijedlog izmjena Zakona pismeno dostavili i obrazložili, na javnoj raspravi održanoj 27. veljače 2014. u prostoru Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja, Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata (HUZPPP) i Građanska inicijativa (GI) "Cijepljenje - pravo izbora" kao razlog neprihvaćanja prijedloga HUZPPP-a i GI "Cijepljenje - pravo izbora" Ministarstvo zdravlja je navelo - odluku Ustavnog suda RH od 31. siječnja 2014.!

Zbog svih koji niste upućeni u nastojanja Građanske inicijative i Udruge u okviru koje djeluje, želimo istaknuti nekoliko činjenica:

- Nekoliko predstavnika i osobno je sudjelovalo u spomenutoj javnoj raspravi, gdje je predsjednica Udruge mr. Đula Rušinović - Sunara, dr. med., dodatno pojasnila razloge i argumente koje je sastavio pravni tim i koje su pismenim putem dostavili kao prijedlog izmjena i dopuna članaka spomenutog Zakona zbog kojih svi koji odbijaju cijepljenje djeteta bivaju prekršajno gonjeni, a posredno im može biti onemogućeno upisivanje djeteta u vrtić, imaju obavezu javljanja na razgovor u Centar za socijalnu skrb, a mogu prolaziti i kroz razne druge neugodnosti.





- Na spomenutoj javnoj raspravi već se na neki način moglo naslutiti da će prijedlog biti odbačen, jer je predsjedavajući raspravi više puta istaknuo otprilike "To će teško proći, to je stvar političke odluke.". U Hrvatskoj je dakle sve - politika, i to često loša, no to ionako znamo iz raznih drugih područja života.

- Odluka Ustavnog suda koju Ministarstvo zdravlja navodi kao razlog odbijanja prijedloga svakako je došla u nezgodno vrijeme. No podsjećam da Građanska inicijativa i Udruga s time nemaju nikakve veze jer je zahtjev za ocjenu ustavnosti spornog Zakona podnijela udruga Život ili cijepljenje (koja već oko godine dana čak i ne djeluje) i jedna obitelj još 2008. godine. Dakle, Ustavni sud je "razmatrao" njihov prijedlog punih 6 godina, da bi ga - očito ne slučajno - upravo u jeku naše kampanje izvukao iz ladice kako bi nas obeshrabrio i onemogućio (ali im to neće uspjeti) u zahtjevu za promjenom Zakona. Ustavni sud je samo potvrdio zakonsku odredbu o obavezi cijepljenja, i to ponajviše stoga jer je navedeni prijedlog za ocjenom ustavnosti bio sročen uglavnom na temelju medicinskih, a ne pravnih argumenata. Jednostavno rečeno, pokušalo se ukazati sucima Ustavnog suda da je cijepljenje štetno, no takva argumentacija nije prošla (niti će proći i ubuduće) jer su nju glatko srušili protuargumenti Ministarstva zdravlja kojemu se Ustavni sud obratio za mišljenje. A dobro se zna što Ministarstvo zastupa i čije interese štiti. Ministar zdravlja Rajko Ostojić je već višekratno pogazio obećanje, kojim se hvali i u medijima, o javnoj raspravi svih zainteresiranih strana po pitanju cijepljenja. Jedina prava javna rasprava u kojoj sudjelujemo već mjesecima je ona uz sudjelovanje članova - roditelja u emisijama na televizijama i radijskim postajama, te davanje intervjua i informacija za razne elektronske i tiskane medije.



- I sada najvažnije: što dalje činiti? Kako smo bili spremni na ovakav rasplet, neki članovi su počeli i prije više od mjesec dana lobirati kod pojedinih političara za ideju slobodnog cijepljenja na način da ih prije svega upoznaju sa stvarnim problemom kojem smo svi izloženi, ali i načinom izlaska iz toga problema - težnjom da se ukine obaveza cijepljenja u Hrvatskoj. Prepremljeni su i službeni dopisi s tim ciljem za saborske zastupnike i saborske odbore. Uglavnom, čini se sve da se osvijesti pitanje cijepljenja ne samo najširoj javnosit, nego i ljudima iz zdravstva i politike.

Pri tome je nesumnjivo jedan od naših najvažnijih argumenata, unatoč raznim pritiscima, strašenjima, ucjenama, kažnjavanjima..., i daljnji stalni rast podrške od strane roditelja kojih je u grupama na Facebooku koje podržavaju slobodu izbora za odluku cijepiti - ne cijepiti svakim danom sve više i više!


Ujedno obaviještavam Vas, da se održava javna rasprava pod nazivom: "Cijepljenje djeteta u kontekstu prava na najvišu moguću razinu zdravlja".
Rasprava će se održati u Uredu pravobraniteljice 09.05.2014. od 10:30-13:00. 
 
Na raspravi će sudjelovati predstavnici institucija, liječnici, stručnjaci iz područja zaštite dječjih prava, predstavnici roditelja te udruge pacijenata.
Tako postoji još jedna prilika da se iznese drugo stajalište i argumenti po pitanju obveznog cijepljenja, kao i represije s kojima se roditelji susreću.

Nema komentara:

Objavi komentar