petak, 10. siječnja 2014.

BORBA SA SUSTAVOM vol2



Zašto je u zapadno-europskim zemljama vakcinacija neobavezna, a u istočno-europskim obavezna? Kako to da u Njemačkoj ne morate nikome potpisivati ništa i možete ne cijepiti svoju djecu dok u našim zemljama ljude proganjaju kao kriminalce kada odluče ne cijepiti svoju djecu? Nikakvi zakoni o vakcinaciji neće nimalo promjeniti stav roditelja da ne cijepe svoju djecu. Znate li da u 18 zemalja Europe cijepljenje nije obavezno? U nekima je tako već desetljećima: bez zastrašivanja, bez prisile i bez kazni za roditelje koji odbijaju cijepiti djecu (što su sve "odlike" zakonom obaveznog cijepljenja u Hrvatskoj i susjednim zemljama). Mahom su to razvijene zemlje, u svakom pogledu - od gospodarstva, demokracije pa do sudstva.


Europske zemlje u kojima VAKCINACIJA NIJE OBAVEZNA:
1.    Njemačka,
2.    Nizozemska,
3.    Luksemburg,
4.    Velika Britanija,
5.    Danska,
6.    Irska,
7.    Grčka,
8.    Španjolska,
9.    Portugal,
10. Austrija,
11. Finska,
12. Švedska,
13. Norveška,
14. Cipar,
15. Estonija,
16. Latvija,
17. Litva,
18. Švicarska.

U Švicarskoj, primjerice, neobavezno cijepljenje je uvedeno još 1970. godine! Dakle, u vrijeme kada se mnogi današnji roditelji maloljetne djece nisu niti rodili. Nedavno su Švicarci usvojili prijedlog novog Zakona o zaraznim bolestima, koji je još napredniji po pitanju (ne)cijepljenja. I dok se u Hrvatskoj i susjedstvu "milom i silom" nastoje cijepiti sva djeca, u Švicarskoj - i to tek u iznimnim slučajevima - cijepljenje može biti isključivo obaveza - zdravstvenih radnika!
Niti trenutni zakon, niti predloženi izmijenjeni zakon ne predviđaju obavezu cijepljenja. To znači da se nitko ne može pod prisilom ili protiv svoje volje podvrgnuti cijepljenju. Svaka građanka i svaki građanin sami odlučuju žele li se ona ili on cijepi protiv zarazne bolesti ili ne.


Prema postojećem Zakonu o zaraznim bolestima, kantoni imaju mogućnost narediti neko obavezno cijepljenje. Novi zakon određuje uvjete koji moraju biti ispunjeni da bi kanton mogao proglasiti cijepljenje obaveznim: u usporedbi s trenutnim zakonom, bitna je novost da se obaveza cijepljenja može odnositi samo na posebno određenu skupinu ljudi - rizičnu skupinu. Osim toga, da bi proglasio cijepljenje obaveznim mora postojati i značajna opasnost po zdravlje ljudi. Nove odredbe zakona pojašnjavaju i ograničavaju situacije u kojima kantoni mogu izreći obavezu cijepljenja.
Svaka mjera vezana uz cijepljenje koju vlast može narediti, mora se višekratno provjeriti je li uistinu opravdana i treba li je stvarno provesti. Zbog toga, primjerice, kod pandemije gripe H1N1 2009. godine, niti Savezna vlada niti kantoni nisu propisali obavezu cijepljenja.
Iako cijepljenje čini samo jedan dio Zakona o zaraznim bolestima, glavnina javne rasprave je usmjerena prema tom pitanju. Pristaše i protivnici imaju suprotna mišljenja o tome: protivnici obaveznog cijepljenja žale se na "nejasne pojmove", kojima savezna vlada - možda pod utjecajem farmaceutske industrije i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) - može ostaviti puno prostora za obavezno cijepljenje.
Zagovornici cijepljenja smatraju da se sloganu "obavezno cijepljenje" pristupa suviše s osjećajima i pogrešno. Savezna vlada, kantoni i gotovo svi sudionici zdravstvene zaštite smatraju da su odredbe o obavezi cijepljenja blaže u novopredloženom zakonu u odnosu na sadašnji zakon koji potječe iz 1970. godine. Obvezno cijepljenje je moguće samo u izvanrednim situacijama i za usko određenu skupinu ljudi.
Cijepljenje ne treba miješati s obavezom cijepljenja. Nitko ne može biti prisiljen na cijepljenje protiv svoje volje.
Novi zakon o zaraznim bolestima ne predviđa kazne ili ograničenja slobode za građane koji odbiju obavezno cijepljenje.

Nema komentara:

Objavi komentar